Zo goed als alle ééngezinswoningen van na 1930 zijn in Nederland gebouwd met een spouw. Dit houd in dat er een ruimte zit tussen de twee (steen)lagen van de woning welke de buitenschil vormen. Bij meergezinswoningen (flats, appartementen) werd dit vanaf de jaren zestig de norm. Van 1930 tot 1970 werd uitgegaan van een spouw van gemiddeld 40 mm. Van 1970 tot en met 1985 werd deze vergroot tot
+/- 70 cm. En na 1985 werd er gebruik gemaakt van een spouwdiepte van 100mm (tegenwoordig word zelfs een spouw van 120 mm toegepast). De luchtkolom die zo ontstaat isoleert de woning.
In de jaren zeventig is met langzaam begonnen met het vullen van deze ruimtes met isolatiemateriaal om de effectiviteit van de spouw te verhogen, echter pas vanaf de jaren tachtig werd dit standaard toegepast. Bezit jij dus een woning gebouwd tussen 1930 en 1980, dan zou spouwmuurisolatie een goede optie kunnen zijn. Het is namelijk relatief goedkoop en de terugverdientijd is kort.
Deze vorm van isolatie moet echter wel worden uitgevoerd door een specialistisch bedrijf. Zij kunnen bepalen of jouw woning geschikt is. En beschikken over de apparatuur om deze werkzaamheden uit te voeren.
Bezit jij een woning van voor 1930 of heb je woning met een geïsoleerde spouw maar streef je ernaar de isolatiewaarde nog verder te verhogen bijvoorbeeld om een passief huis te creëren. Dan zou wandisolatie wat voor jou zijn.
Bij wandisolatie word er feitelijk een extra (isolerende) wand voor de bestaande muur geplaatst. Dit kan zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde van de woning. Over het algemeen levert isolatie van de buitenwand het grootste rendement op. Dit is echter ook duurder en veranderd het aangezicht van je woning. Ook moet hierbij de dakaansluiting worden aangepast wat extra werk oplevert.
Wil je echter het aangezicht van je woning behouden en alsnog een goede isolatiewaarde behalen dan kun je ook volstaan met binnenwandisolatie. Hierbij word aan de binnenzijde van de woning een extra wand geplaatst. Dit is minder ingrijpend en brengt dus ook minder kosten met zich mee. Het is wel van belang dat dit vakkundig gebeurd. Als dit namelijk niet goed wordt gedaan heb je kans op vochtoverlast doordat achter de nieuwe wand warme, vochtige lucht van de woning gaat condenseren en op de muren slaat. Het wordt dan ook niet aangeraden dit zelf te doen.
Greenspex
Canadian Grenadier 67
7551 KL Hengelo
BTW NL001654296B01