Een schuin dak kun je zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde isoleren, waarbij isoleren aan de buitenzijde aanzienlijk duurder is. Mocht je dakbedekking toch aan vervanging toe zijn zou je dit kunnen overwegen. Anders ligt het toch meer voor de hand aan de binnenzijde te isoleren. Dit is een klus die je eventueel ook zelf kunt doen. Mocht je het aan een professional over willen laten, reken dan op kosten tussen de 1500 en 2200 euro.
Er zijn veel verschillende isolatiematerialen beschikbaar. Je kunt kiezen uit onder meer glaswol, steenwol, pir en pur. Maar ook organische materialen zoals schapenwol, vilt of hennep behoren tot de mogelijkheden. De materialen die de beste isolatiewaardes opleveren zijn ook het duurst. Voordeel is wel dat de isolerende laag hierbij over het algemeen dunner is waardoor je minder ruimte kwijtraakt. Maakt de dikte in jouw geval niet uit dan zou je dus ook kunnen kiezen voor een ander materiaal. Let in ieder geval goed op de rc-waardes, deze staan vermeld bij het product en geven de warmteweerstand van een materiaal aan. Kies voor een rc-waarde van tenminste 3, maar ga je voor een klimaatneutraal huis zul je toch uit moeten gaan van een waarde van minimaal 6.
Kijk daarnaast uit voor vochtoverlast. Doordat je isoleert ontstaat er een situatie dat vocht neer kan slaan op je dakbeschot, omdat vochtige, warme binnenlucht daar in contact komt met koude buitenlucht. Zorg dus altijd voor een dampremmende laag tussen je isolatiemateriaal en je zolder. Dus niet tegen je dakbeschot maar aan de onderzijde van de isolatie. Sommige materialen beschikken zelf al over zo’n laag, bij andere materialen moet er later nog zo'n laag aangebracht worden.
Mocht je beschikken over een zolder die amper of enkel als berging gebruikt wordt, zou je natuurlijk ook kunnen denken aan plafondisolatie. Dit is relatief goedkoop en eventueel goed zelf te doen.
Een plat dak isoleer je altijd aan de buitenkant. Het wordt dan ook niet aangeraden dit zelf te doen aangezien je daarvoor je oude dakbedekking moet verwijderen en na het aanbrengen van het isolatiemateriaal je dak opnieuw zal moeten dekken. Het is beter dit over te laten aan een professional. Let bij het uitkiezen van je isolatiemateriaal wel op de rc-waardes. Deze geven aan wat de warmteweerstand is, dus hoe goed het materiaal isoleert.
Voor een goede isolatie moet je uitgaan van een rc-waarde vanaf 3. Wil je echt een passief huis oftewel klimaatneutraal, dan moet je denken aan rc-waardes tussen de 6 en de 10. Echter, hoe groter de waarde hoe dikker het materiaal. Houd hier dus rekening mee.
Een andere optie is het toepassen van een sedumdak. Alhoewel dit officieel niet als isolatie wordt erkend en het heel lastig is hieraan een rc-waarde te verbinden, zorgt dit wel degelijk voor een beter binnenklimaat. De laag substraat waarop de planten groeien zorgt voor een goede buffer. Het isoleert tegen de kou en absorbeert warmte, wat in de zomer comfort oplevert. Daarnaast stimuleert een sedumdak de biodiversiteit en zorgt het voor schonere lucht. Ook beschermt het je dakbedekking waardoor deze langer meegaat. Zeker het overwegen waard.
Greenspex
Canadian Grenadier 67
7551 KL Hengelo
BTW NL001654296B01